Laktoza spożywcza

OPIS PRODUKTU

Laktoza spożywcza jest cukrem mlecznym wyprodukowanym z serwatki podpuszczkowej. Jest to cukier redukujący, o słodkości czterokrotnie mniejszej niż słodkość sacharozy.

ZASTOSOWANIE

Jest stosowana w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, mleczarskim, mięsnym i koncentratów spożywczych.

CHARAKTERYSTYKA

Barwa – biała do lekko kremowej.
Wygląd – proszek sypki, jednolity bez zbryleń.
Smak i zapach – swoisty, lekko słodki, czysty bez obcych zapachów i posmaków.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Temperatura przechowywania nie wyższa niż 25°C i wilgotność względna nieprzekraczająca 75%. Okres przydatności do spożycia 12 miesięcy.

OPAKOWANIE

Sposób pakowania: 25 kg worki papierowe 3 lub 4-warstwowe z wkładką z folii polietylenowej, zgrzewane i zamykane taśmą typu easy open lub zaszywane z nakładką papierową, lub worki big-bag z polipropylenu powlekane polietylenem o zawartości od 500 do 1000 kg.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

Białko w suchej masie beztłuszczowej (%) max. 0,5
Tłuszcz ogółem (%) max. 0,0
Wilgotność (%) max. 0,5
Popiół (%) max. 1,0
pH min. 6,0
Węglowodany/g w tym laktoza min. 99,0
Zanieczyszczenia (dysk) max. B

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Ogólna liczba drobnoustrojów/g max. 1.000
Salmonella /25 g nieobecne
Antybiotyki nieobecne
Listeria monocytogenes/25g nieobecne
Enterobacteriaceae/g <10
Liczba gronkowców koagulazododatnich/g <10