Preparat mleczno-tłuszczowy FFMP instant

OPIS PRODUKTU

Jest to proszek uzyskany na drodze suszenia rozpyłowego płynnej emulsji odtłuszczonego koncentratu mleka z właściwie dobranym tłuszczem roślinnym oraz emulgatorem . W celu zapewnienia dobrej rozpuszczalności, proszek w trakcie suszenia natryskiwany jest lecytyną.

ZASTOSOWANIE

Jest doskonałym zamiennikiem mleka w proszku pełnego oraz bazą mleczno-tłuszczową do produkcji lodów, napojów mlecznych, analogów sera itp. z powodzeniem może być stosowany w piekarnictwie, cukiernictwie, produkcji koncentratów spożywczych.

CHARAKTERYSTYKA

Barwa – białokremowa, jednolita.
Wygląd – proszek sypki, dopuszczalne lekkie zbrylenia ustępujące pod naciskiem.
Smak i zapach – swoisty, mleczno-tłuszczowy, bez obcych zapachów i posmaków.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Temperatura przechowywania nie wyższa niż 25°C i wilgotność względna nieprzekraczająca 75%. Okres przydatności do spożycia 24 miesiące.

OPAKOWANIE

Sposób pakowania: 25 kg worki papierowe 3 lub 4-warstwowe z wkładką z folii polietylenowej, zgrzewane i zamykane taśmą typu easy open lub zaszywane z nakładką papierową, lub worki big-bag z polipropylenu powlekane polietylenem o wadze 700 kg. Zalecane jest stosowanie opakowania typu big-bag w celu uniknięcia destrukcji granulacji, która może pojawić się podczas pakowania w worki 25 kg, co w efekcie pogorszy zwilżalność produktu.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

FFMP28/20 | FFMP28/24 | FFMP28/26
Białko (g) 20+/-1 | 24+/-1 | 26+/-1
Tłuszcz ogółem (%) min. 28,0 | min. 28,0 | min. 28,0
Wilgotność (%) max. 3,5 | max. 3,5 | max. 3,5
Popiół (%) max. 6,0 | max. 6,5 | max. 6,5
pH min. 6,5 | min. 6,5 | min. 6,5
Rozpuszczalność max. 1,0 | max. 1,0 | max. 1,0
Węglowodany/g w tym laktoza max. 44,0 | max. 40,0 | max. 38,0
Zwilżalność, sec. max. 30,0 | max. 30,0 | max. 30,0
Gęstość nasypowa g/cmᶟ 0,45-0,50 | 0,45-0,50 | 0,45-0,50
Lecytyna (%) max. 0,6 | max. 0,6 | max. 0,6
Kwasowość miareczkowa (%) ADPI max. 0,15 | max. 0,15 | max. 0,15
Zanieczyszczenia (dysk) max. B | max. B | max. B

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Ogólna liczba drobnoustrojów/g max. 20.000
Salmonella /25 g nieobecne
Antybiotyki nieobecne
Listeria monocytogenes/25g nieobecne
Enterobacteriaceae/g <10
Liczba gronkowców koagulazododatnich/g <10