Jest to ser dojrzewający, wyprodukowany z mleka pasteryzowanego o ustalonej zawartości tłuszczu, z dodatkiem soli, szczepionek kultur mleczarskich, barwnika: annato, a następnie poddany procesowi dojrzewania.
Do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt dla przemysłu spożywczego.
Kolor – jasnożółty, jednolity.
Konsystencja – ziarnista, grudkowana struktura, brak lub nieliczne oczka.
Smak i zapach – pikantny smak i korzenny aromat.
Produkt powinien być przechowywany w czystym, suchym, jasnym przewietrzonym magazynie. Temperatura przechowywania od 0°C do 10°C. Okres przydatności sera 90 dni.
W zależności od rodzaju gramatury i struktury sera worek foliowy, worek foliowy termokurczliwy, opakowanie typu flowpack, karton.
Tłuszcz w s.m. (%) | 38,0 |
Tłuszcz /100g | 29,0 |
Białko /100g | 38,0 |
Sól (%) | max. 2,5 |
Staphylococcus aureus | <100 jtk/g |
Listeria monocytogenes | nieobecne |
Escherichia coli | <100 jtk/g |