Cheddar

OPIS PRODUKTU

Jest to ser dojrzewający, wyprodukowany z mleka pasteryzowanego o ustalonej zawartości tłuszczu, z dodatkiem soli, szczepionek kultur mleczarskich, barwnika: annato, a następnie poddany procesowi dojrzewania.

ZASTOSOWANIE

Do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt dla przemysłu spożywczego.

CHARAKTERYSTYKA

Kolor – jasnożółty, jednolity.
Konsystencja – ziarnista, grudkowana struktura, brak lub nieliczne oczka.
Smak i zapach – pikantny smak i korzenny aromat.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Produkt powinien być przechowywany w czystym, suchym, jasnym przewietrzonym magazynie. Temperatura przechowywania od 0°C do 10°C. Okres przydatności sera 90 dni.

OPAKOWANIE

W zależności od rodzaju gramatury i struktury sera worek foliowy, worek foliowy termokurczliwy, opakowanie typu flowpack, karton.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

Tłuszcz w s.m. (%) 38,0
Tłuszcz /100g 29,0
Białko /100g 38,0
Sól (%) max. 2,5

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Staphylococcus aureus <100 jtk/g
Listeria monocytogenes nieobecne
Escherichia coli <100 jtk/g