Ementaler

OPIS PRODUKTU

Twardy ser typu szwajcarskiego, dojrzewający minimum 3 miesiące, w postaci kręgu o średnicy od 60 do 75 cm i wysokości od 10 do 14 cm.

ZASTOSOWANIE

Do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt dla przemysłu spożywczego.

CHARAKTERYSTYKA

Kolor – jasnożółty, jednolity.
Konsystencja – elastyczna, zwarta, liczne oczka okrągłe wielkości czereśni.
Smak i zapach – lekko słodkawy, orzechowy.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Produkt powinien być przechowywany w czystym, suchym, jasnym przewietrzonym magazynie. Temperatura przechowywania od 0°C do 10°C. Okres przydatności sera w bloku – 90 dni, w porcjach 71 dni, w plastrach 46 dni, wiórki – 66 dni.

OPAKOWANIE

W zależności od rodzaju gramatury i struktury sera worek foliowy, worek foliowy termokurczliwy, opakowanie typu flowpack, opakowanie typu otwórz-zamknij, karton.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

Tłuszcz w s.m. (%) 45,0
Tłuszcz /100g 27,0
Białko /100g 26,0
Sól (%) max. 2,5

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Staphylococcus aureus <100 jtk/g
Listeria monocytogenes nieobecne
Escherichia coli <100 jtk/g