
Twardy ser typu szwajcarskiego, dojrzewający minimum 3 miesiące, w postaci kręgu o średnicy od 60 do 75 cm i wysokości od 10 do 14 cm.
Do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt dla przemysłu spożywczego.
Kolor – jasnożółty, jednolity.
Konsystencja – elastyczna, zwarta, liczne oczka okrągłe wielkości czereśni.
Smak i zapach – lekko słodkawy, orzechowy.
Produkt powinien być przechowywany w czystym, suchym, jasnym przewietrzonym magazynie. Temperatura przechowywania od 0°C do 10°C. Okres przydatności sera w bloku – 90 dni, w porcjach 71 dni, w plastrach 46 dni, wiórki – 66 dni.
W zależności od rodzaju gramatury i struktury sera worek foliowy, worek foliowy termokurczliwy, opakowanie typu flowpack, opakowanie typu otwórz-zamknij, karton.
| Tłuszcz w s.m. (%) | 45,0 |
| Tłuszcz /100g | 27,0 |
| Białko /100g | 26,0 |
| Sól (%) | max. 2,5 |
| Staphylococcus aureus | <100 jtk/g |
| Listeria monocytogenes | nieobecne |
| Escherichia coli | <100 jtk/g |