
Długodojrzewający ser typu Gruyère, wytwarzany z mleka krowiego pasteryzowanego, zaliczany do serów twardych podpuszczkowych
Do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt dla przemysłu spożywczego.
Kolor – jasnożółty, jednolity.
Konsystencja – elastyczna, zwarta, brak lub nieliczne okrągłe oczka.
Smak i zapach – lekko pikantny, lekko kwaskowy
Produkt powinien być przechowywany w czystym, suchym, jasnym przewietrzonym magazynie. Temperatura przechowywania od 0°C do 10°C. Okres przydatności sera w bloku – 90 dni, w porcjach 71 dni, w plastrach 46 dni, wiórki – 66 dni.
W zależności od rodzaju gramatury i struktury sera worek foliowy, worek foliowy termokurczliwy, opakowanie typu flowpack, opakowanie typu otwórz-zamknij, karton.
| Tłuszcz w s.m. (%) | 45,0 |
| Tłuszcz /100g | 28,0 |
| Białko /100g | 28,0 |
| Sól (%) | max. 2,5 |
| Staphylococcus aureus | <100 jtk/g |
| Listeria monocytogenes | nieobecne |
| Escherichia coli | <100 jtk/g |