Wyprodukowano ze śmietanki pasteryzowanej z dodatkiem barwnika – karotenów, tłuszczu roślinnego częściowo utwardzonego rafinowanego oleju palmowego, ew. dodatek aromatu, soli kuchennej, emulgator (E471), witaminy A, D.
Wszystkie grupy konsumenckie w tym dzieci od 12 miesiąca życia. Do bezpośredniego spożycia, nie należy smażyć.
Smak i zapach czysty lekko kwaśny mlekowy, konsystencja zwarta, smarowna – dopuszczalna lekko twarda i lekko mazista, barwa jednolita.
Przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 10°C. Okres przydatności 50 dni.
Karton 10 kg i 25 kg.
Zawartość tłuszczu (%) | 82,0 (nie mniej niż 81% do nie więcej niż 84%) |
Zawartość wody (%) | 16,0 |
pH plazmy | 4,5 – 6,9 |
Kwasowość tłuszczu | max. 2 |
Salmonella /25g | nieobecne |
Listeria monocytogenes /25g | nieobecne |
Bakterie z grupy coli /1g | nieobecne |